Rövidesen kezdetét veszi az új évad a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmóniában, ám az idénynyitó koncertet két szimfonikus koncert előzi meg a következő hetekben - tájékoztatott dr. Fátyol Rudolf, az intézmény vezetője.

Szeptember 20-án rendkívüli Brahms-koncerttel köszönti a 2012/2013-as évadot a szatmári filharmónia zenekara, az őszi hónap utolsó csütörtökén pedig kezdetét veszi a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál, amely immár 35-ik alkalommal kerül megrendezésre.

Az említett koncerteket azonban két másik szimfonikus koncert előzi meg, mellyel zenészeink bemelegítenek és ráhangolódnak az új évadra.

„Rendkívül sikeres külföldi turnékat tudunk magunk után, a következő időszakban pedig folytatódik a próba és a felkészülés sorozata. A szokásokhoz híven idénynyitó koncertünket két másik szimfonikus koncert előzi meg, melynek során a zenekar tagjai kellőképpen formába jönnek." - magyarázta dr. Fátyol Rudolf, a filharmónia vezetője.

Mint megtudtuk, a szeptember 6-i szimfonikus koncertre a Bukaresti Japán Nagykövetség közreműködésével kerül sor. Az est szólistája Tetsuya Tvei zongoraművész lesz, a zenekart pedig Shinya Ozaki karmester vezeti. 

Fátyol elmondta: a japán művészekkel ápolt remek kapcsolatnak köszönhetően a szatmári filharmónia idén közel 15.000 euró értékű adományban részesül. A zenekar a 2012/2013-as évad során olyan fúvóshangszerek birtokába jut, melyekre nagyon nagy szükség van.

Ennek kapcsán az intézmény menedzsere azt is megjegyezte, hogy az évek során a német partnerek jóvoltából is jelentős adományban részesültek, ugyanis a város filharmóniája e támogatás által tudott felzárkózni az európai intézmények színvonalához.

„Németországi partnereink támogatásával és a Franz Lamprecht úrral folytatott munka által 1992-2012 között színpadi kellékek, hangszerek és zenei kottatár birtokába jutott a szatmári zenekar. Ez pénzösszegben pontosan 342.360 euró, ami jelentős előrelépés a város számára. Nekünk elsősorban a szatmári közönség számít, hiszen feladatunknak tartjuk azt, hogy műsorainkkal kiragadjuk a zenekedvelőket azokból a gondokból, problémákból, amelyek a mindennapi életben körülvesznek minket" - mondta el az igazgató.

Mint megtudtuk, a szatmári filharmónia az új évadban változatlan jegy- és bérletárakkal várja a zenekedvelőket. A diákoknak és nyugdíjasaknak szóló bérlet ára 75 lej, míg a felnőttbérlet 150 lejbe kerül. Egy diák-, illetve nyugdíjas jegy ára 5,25 lej, egy felnőttjegy pedig 10,50 lejért vásárolható meg. Jegyek- és bérletek hétköznaponként 9.00-14.00 óra között válthatók a filharmónia jegypénztáránál.