Amint már hírül adtuk, Raffay Ernő magyarországi történészdoktor lesz a díszvendége és előadója a Történelmi Arcképcsarnok-sorozat következő állomásának, a téma: Magyarország egykori kormányzója, vitéz nagybányai Horthy Miklós szerepe a 20. századi történelem alakulásában.

Az elismert szaktekintélynek számító Raffay történészprofesszor előadásában bemutatja az úgynevezett Horthy-korszak mozgatórúgót, illetve a kormányzó szerepét a Trianon diktátum utáni Közép- és Kelet-Európa politikai változásaiban. Az előadásokra a szatmári bevonulás évfordulója alkalmából kerül sor, szeptember 4-én Nagykárolyban, a Szent László Közösségi Házban, míg a bevonulás emléknapján, szeptember 5-én Szatmárnémetiben, a Szatmár-Németi Református Egyházközség gyülekezeti termében. Mindkét helyszínen 18 órától kezdődik a program.

„Huszonkét év után ismét örömünnepet ülhetett Szatmárnémeti város lakossága. A felszabadult Erdély városai közül elsőnek Szatmár vármegye és Szatmárnémeti város ősi magyar földje élte át Horthy Miklós, az országgyarapító kormányzó bevonulásának feledhetetlenül ünnepélyes pillanatait. A Főméltóságú Úr, a hadsereg legfelsőbb Hadura fehér lovon vonult be a honvédek élén Szatmárnémetibe".

1940. szeptember 5-én, a kormányzó bevonulása napján, egy versel köszöntötte a honvédeket egy leányka, ő, a hajdani leányka ugyan azt a verset fogja felolvasni a mostani alkalmon.

Az esemény szervezői: Szatmári Híd Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend nagykárolyi tagjai. Támogató: magyarbolt.ro.

A belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.