Az idén tizennyolcadszorra startolt a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) és a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) által szervezett Diákönkormányzati Szabadegyetem. Hétfőtől péntekig (szeptember 3.-7.) 666 perc jut csoportmunkára, 900 előadásokra illetve fakultációkra, 1514 ismerkedési és szimulációs játékokra, 1920 pedig pihenésre.

A 4 napos DÖKSZAB-on olyan középiskolás diákok vesznek részt az ország különböző részéről, akik most kezdik munkájukat a civilszférában, valamint aktívan kívánnak részt vállalni a következő iskolai év diákszervezeti tevékenységeiben; a 40 résztvevő, 5 médiás, 8 csoportvezető és a 12 szervező Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Szatmár, Szeben, Szilágy és Temes megyéből érkezett.

A hét folyamán szó lesz a diákönkormányzatokról általánosan, szervezeti menedzsmentről, rendezvényszervezésről, pénzügymenedzsmentről, lobbiról, önkéntességről, sajtóban való megjelenésről. Az előadások és fakultációk mellett a csoportvezetők is felelnek a fiatalok fejlődéséért, akik különböző szimulációs játékokat vezetnek le a csoporttagoknak.

A nyitó nap estéje a csoportok-diáktanácsok frappáns bemutatkozásáról szólt. Volt induló éneklés, célok bemutatása és vetélkedő is. A tábor idejére minden este nagyszabású pontszerző játékot ígérnek be a szervezők, így a szabadegyetem nem csak egy továbbképzés, hanem verseny is értékes díjakkal.

Sátortábor

Az előző évek hagyományaival szakítva idén a résztvevő diákok sátrakban alszanak. A visszajelzések alapján a csapatépítés és ismerkedés ezeken a szinteken is, hasonló körülmények között még inkább megvalósul.